Τι είναι η Γονική Εχθρική Επιθετικότητα



Τι είναι η Γονική Εχθρική Επιθετικότητα



εχθρικος επιθετικος γονεας


Γονική Εχθρική Επιθετικότητα, Hostile Aggressive Parenting (HAP)



Γονική Εχθρική Επιθετικότητα ( HAP ) ορίζεται ως : Μια γενικότερη συμπεριφορά, χειραγώγησης, πράξεων ή λήψης αποφάσεων ενός προσώπου (συνήθως του γονέα ή κηδεμόνα) που είτε άμεσα είτε έμμεσα : 

1) δημιουργεί αδικαιολόγητες δυσκολίες ή παρεμβολές στη σχέση ενός παιδιού με ένα άλλο άτομο (συνήθως με τον γονέα ή τον κηδεμόνα) που ασχολείται με την ανατροφή του παιδιού, 

2) προωθεί ή υποστηρίζει μια αδικαιολόγητη αδικία ή ανισότητα στις γονικές διευθετήσεις μεταξύ των γονέων του παιδιού ή των κηδεμόνων, 

3) να προωθεί τις συνεχείς και περιττές συγκρούσεις μεταξύ των γονέων ή των κηδεμόνων και που επηρεάζει αρνητικά την γονική ανατροφή των παιδιών και την ευημερία ενός παιδιού.


Η Γονική Εχθρική Επιθετικότητα ( HAP ) είναι πιο εμφανής στις διαφορές επιμέλειας του παιδιού και που συχνά χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την ευθυγράμμιση του παιδιού με έναν από τους γονείς κατά τη διάρκεια της εκδίκασης για την επιμέλεια ή τον έλεγχο του παιδιού. 

Ωστόσο, το HAP μπορεί να είναι παρών σε σχεδόν οποιαδήποτε κατάσταση όπου δύο ή περισσότερα άτομα που εμπλέκονται στη ζωή ενός παιδιού είναι σε αντίθεση με τον άλλον για το πώς ένα παιδί μπορεί να ανατραφεί ή να επηρεαστεί από τα συμβαλλόμενα μέρη. Το HAP μπορεί να είναι παρόν σε κάποιο βαθμό, ακόμη και όταν τα ζευγάρια εξακολουθούν να ζουν μαζί.

Η Γονική Εχθρική Επιθετικότητα, Hostile Aggressive Parenting (HAP) συχνά συγχέεται με το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης, Parental Alienation Syndrome (PAS), ένας όρος που επινοήθηκε από τον Dr Richard Gardner, το HAP και το PAS δεν είναι το ίδιο. 
Το HAP αναφέρεται στις συμπεριφορές, τις δράσεις και τις αποφάσεις ενός ατόμου, ενώ, το PAS σχετίζεται με την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το ΗΑΡ είναι η αιτία του PAS.

Η Γονική Εχθρική Επιθετικότητα δεν περιορίζεται στους βιολογικούς γονείς, αλλά ισχύει και για κάθε άλλο φύλακα του παιδιού όπως - παππούδες και γιαγιάδες, μέλη της ευρύτερης οικογένειας, άτομα παροχής ημερήσιας φροντίδας και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που μπορεί να εμπλέκεται στη φροντίδα και στην ανατροφή ενός παιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και ένα γονέα που είναι σε σύγκρουση με τους παππούδες του παιδιού, μερικές φορές ακόμη και τους ίδιους τους γονείς του γονέα ! 

Οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης σε μια κανονική, υγιή σχέση μεταξύ ενός παιδιού και ενός ατόμου (συνήθως έναν από τους γονείς ) που προκαλείται από άλλο πρόσωπο ή οργανισμό που έχει κάποιο έλεγχο ή επιρροής επάνω στο παιδί, είναι λάθος και τελικά προκαλεί συναισθηματική και ψυχολογική βλάβη στο παιδί. 
Σε όλο αυτό το κείμενο, η λέξη « γονέας » θεωρείται συνώνυμο με τον « φύλακα ».


HAP


Η Γονική Εχθρική - Επιθετικότητα είναι μορφή παιδικής κακοποίησης


Η Γονική Εχθρική - Επιθετικότητα είναι μια πολύ σοβαρή και επιζήμια μορφή κακοποίησης και κακομεταχείρισης που οι γονείς και ακόμη και άλλα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετέχουν. Το HAP πιο συχνά εντοπίζεται σε άτομα που έχουν προσωπικότητες για έλεγχο και εκφοβισμό - bullying ή άτομα με ήπιες έως σοβαρές διαταραχές της προσωπικότητας. 

Το HAP μπορεί να είναι ένας παράγοντας σε όλους τους τύπους ρυθμίσεις της γονικής μέριμνας, συμπεριλαμβανομένων της αποκλειστικής επιμέλειας της μητέρας, της αποκλειστικής επιμέλειας του πατέρα και της από κοινού επιμέλειας. Είναι ενδιαφέρον, ότι πιο συχνά η Γονική Εχθρική Επιθετικότητα (HAP) έχει εντοπιστεί και καταγγελθεί στους γονείς που έχουν την αποκλειστική επιμέλεια του παιδιού τους και ειδικά στην πιο σοβαρή μορφή της.

Σε γενικές γραμμές, οι γονείς που εμφανίζουν την Γονική Εχθρική Επιθετικότητα δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν με τη δική τους ζωή, αντ' αυτού, διακατέχονται από τα αρνητικά συναισθήματα τους και θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν την εξουσία και τον έλεγχο της ζωής του πρώην συζύγου τους, στην γονική ανατροφή των παιδιών του πρώην συζύγου τους και σε μεγάλο βαθμό, πάνω στην σχέση των παιδιών με τον πρώην σύζυγο τους. Οι γονείς που εμφανίζουν το HAP, θα κατηγορήσουν όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό τους.

Ο υψηλός βαθμός συγκρούσεων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων για την επιμέλεια και οι αντιδικίες είναι σχεδόν σίγουρα σημεία σε αυτές τις πληγείσες οικογένειες. Ο Εχθρικός Επιθετικός γονέας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις ανάγκες του παιδιού του και σε πολλές περιπτώσεις βλέπει το παιδί του ως αντικείμενο αποκλειστικής κατοχής του που του ανήκει και ότι άλλα πρόσωπα δεν έχουν κανένα δικαίωμα στο παιδί, ειδικά όχι ο άλλος γονέας του παιδιού ή άλλα πρόσωπα, που δεν αρέσουν στον Εχθρικό Επιθετικό γονέα. 

Γονική Εχθρική - Επιθετικότητα


Ο Εχθρικός Επιθετικός γονέας θα χρησιμοποιήσει το παιδί ως όπλο εναντίον των άλλων, τον σύζυγο και τα μέλη της οικογένειας του, όποτε του δοθεί η ευκαιρία. Θυμωμένοι και εκδικητικοί, οι HAP γονείς είναι συχνά σε θέση να φέρουν μια βασιλεία του τρόμου και της εκδίκησης, στον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια του παιδιού και της οικογένειας του, στόχος τους είναι να τους βγάλουν από τη ζωή του παιδιού ή τουλάχιστον να βλάψουν σοβαρά τη σχέση του παιδιού τους με τον άλλο γονέα και την οικογένειά του άλλου γονέα.

Η Γονική Εχθρική Επιθετικότητα θεωρείται από πολλούς ειδικούς υγειονομικής περίθαλψης και νομικούς ως ανθυγιεινή, αντικοινωνική, συμπεριφορά κακοποίησης, η οποία είναι συναισθηματικά επιζήμια και αντίθετα προς το συμφέρον του παιδιού. Με άλλα λόγια, είναι δυσλειτουργική ανατροφή των παιδιών, συναισθηματική κακοποίηση των παιδιών από τον Εχθρικό Επιθετικό γονέα.


0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.