Τα παιδια χωρισμενων γονιων που ζουν με τον ενα μονο γονεα εχουν ψυχοσωματικα προβληματα
Νέα έρευνα: Τα παιδιά των διαζευγμένων που ζουν στην επιμέλεια του ενός μόνο γονέα, εμφανίζουν περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα.
Συντριπτικά καλύτερη η ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ με Εναλλασσόμενη Κατοικία, για τα παιδιά με διαζευγμένους γονείς.
Η έρευνα από τους Σουηδούς επιστήμονες για την Κοινή Επιμέλεια.
Μια νέα έρευνα από την Σουηδία, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην Journal of Epidemiology & Community Health, δείχνει ότι τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα όταν περνούν το χρόνο τους ζώντας και με τους δύο γονείς τους.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με κάποια τρέχουσα αντίληψη ότι τα παιδιά σε καταστάσεις κοινής επιμέλειας εκτίθενται σε περισσότερο άγχος λόγω των συνεχών μετακινήσεων και της κοινωνικής αναταραχής που μπορεί να προκύψει.
«Οι ειδικοί στα παιδιά και γενικότερα οι πολίτες, υποθέτουν ότι αυτά τα παιδιά θα πρέπει να καταπονούνται περισσότερο», λέει η συντάκτης της μελέτης κυρία Malin Bergström, PhD, ερευνήτρια στο Centre for Health Equity Studies στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. «Αλλά αυτή η έρευνα αντιτίθεται σημαντικά στην ανησυχία ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι καλό για τα παιδιά».
Οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν τα παιδιά που ζούσαν μερικώς και με τους δύο γονείς είχαν περισσότερο άγχος από ότι εκείνα που ζούσαν με τον ένα μόνο γονέα. Εξέτασαν τα εθνικά στοιχεία από σχεδόν 150.000 παιδιά, ηλικίας 12 εως 15 ετών, μαθητές της 6ης τάξης ή 9ης τάξης, και μελέτησαν τα ψυχοσωματικά προβλήματα υγείας τους, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων του ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης, απώλεια της όρεξης, πονοκεφάλους, στομαχόπονους και το συναίσθημα στρες, λύπης ή ζάλης.
Από τα παιδιά τα οποία έλαβαν μέρος στην έρευνα, το 69% από αυτά ζούσαν σε πυρηνικές οικογένειες, ενώ το 19% περνούσε το χρόνο του ζώντας μερικώς και με τους δύο γονείς και περίπου το 13% ζούσε με τον ένα μόνο γονέα.
Τα παιδιά που ζούσαν σε πυρηνικές οικογένειες ανέφεραν τα λιγότερα ψυχοσωματικά προβλήματα, αλλά το πιο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι οι μαθητές που ζούσαν εναλλασσόμενα και με τους δύο διαζευγμένους γονείς τους ανέφεραν σημαντικά λιγότερα προβλήματα από ότι τα παιδιά που ζούσαν με τον ένα μόνο γονέα.
«Πιστεύουμε ότι η καθημερινή επαφή και με τους δύο γονείς φαίνεται να είναι πιο σημαντική, σε σχέση με το άγχος, από το να ζουν σε δύο διαφορετικά σπίτια», λέει η Bergström. «Μπορεί να είναι δύσκολο να συνεχιστεί η δεσμευτική ανατροφή των παιδιών, αν μπορείτε να βλέπετε το παιδί σας μόνο κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο».
Έχοντας δύο γονείς τείνει επίσης να διπλασιάσει τον αριθμό των πόρων που διατίθενται για το παιδί, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών κύκλων, της οικογένειας και των υλικών αγαθών, όπως τα χρήματα. «Έχοντας μόνο πρόσβαση στο ήμισυ τους, μπορεί να κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα ή αγχωμένα από ότι έχοντας τα κι από τους δύο γονείς, ακόμα κι αν δεν ζουν μαζί», λέει η Bergström.
Τα κορίτσια ανέφεραν περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα από ότι τα αγόρια, και το πιο συχνό πρόβλημα για τα κορίτσια ήταν η θλίψη. Τα προβλήματα ύπνου ήταν τα πιο συχνά σε όλα τα παιδιά συνολικά.
Η Κοινή Επιμέλεια - Εναλλασσόμενη Κατοικία στην Σουηδία.
Στη Σουηδία, η Κοινή Επιμέλεια - Εναλλασσόμενη Κατοικία της ανατροφής των παιδιών έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, στη δεκαετία του 1980, μόνο το 1% των παιδιών των διαζευγμένων γονέων ζούσαν σε καθεστώς κοινής επιμέλειας, αλλά ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 40% το 2010.
Η απάντηση στο επιχείρημα κατά της Κοινής Επιμέλειας, "το παιδί βαλίτσα".
Η κοινή ανατροφή των παιδιών είναι λιγότερο συχνή στις ΗΠΑ, λέει ο Ned Holstein, MD, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του National Parents Organization, και ο ίδιος εκτιμά πως το ποσοστό είναι μικρότερο από 20%.
Ακόμα, λέει ότι η έρευνα προς όφελος της κοινής ανατροφής των παιδιών για τα παιδιά είναι συντριπτική.
«Θα ακούσετε την άλλη μεριά να λέει, 'Θα μετατρέψουμε τα παιδιά σε βαλίτσα... Δεν θέλουν να σέρνονται μπρος και πίσω'» λέει ο Holstein.
Κι απαντάει, «Σαφώς, μεταφέροντας τη βαλίτσα μπρος και πίσω, μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να μπορεί να περάσει το παιδί χρόνο και με τους δύο γονείς, είναι πολύ καλύτερη λύση για τα παιδιά από την εναλλακτική που ουσιαστικά το παιδί πρέπει να χάσει μια οικεία και στενή σχέση αγάπης με τον ένα γονέα».
0 σχόλια:
Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.