Η πραγματική επίδραση του διαζυγίου πάνω στα παιδιά


Οι Χωρισμένοι Γονείς συχνά αρνούνται να παραδεχτούν για το πόσο μεγάλη ζημιά, ο χωρισμός και το διαζύγιο, έχει κάνει στα παιδιά τους, λένε τα αποτελέσματα μιας έρευνας.


παιδί διαζυγίου

Περισσότερα από τα (3/4) τρία τέταρτα των χωρισμένων γονιών, πιστεύουν ότι τα παιδιά τους το "αντιμετώπισαν καλά" - παρόλο που μόνο το 18 % των παιδιών, δήλωσαν ότι ήταν ευχαριστημένα με αυτή την κατάσταση.


Πολλοί χωρισμένοι γονείς, αδυνατούν να παρατηρήσουν ότι τα παιδιά τους στρέφονται προς τον αλκοολισμό και στα ναρκωτικά, ή ακόμη και ότι σκέφτονται να αυτοκτονήσουν, έδειξαν τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης. Μερικοί από τους γονείς ήταν αρκετά αναίσθητοι που μετέδωσαν την είδηση ​​του διαζυγίου στα παιδιά τους μέσω ενός κειμένου.

Το (1/5) ένα στα πέντε από τα παιδιά που ρωτήθηκαν, θεώρησαν ότι δεν υπήρχε λόγος να εμπιστεύονται τον πατέρα ή την μητέρα τους, επειδή οι γονείς τους ήταν «πάρα πολύ απορροφημένοι στον εαυτό τους».

Η έρευνα, που έγινε από την ιστοσελίδα Netmums, ρώτησε περίπου 1.000 διαζευγμένους γονείς και 100 παιδιά ηλικίας 8 έως 18 χρονών από διαλυμένες οικογένειες, όπως αναφέρει η Herald Sun

Από τα αποτελέσματα που βρέθηκαν προέκυψε η έντονη εικόνα που πολλά από αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν από το χωρισμό των γονιών τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας:


To (1/20) ένα στα είκοσι παιδιά είχαν στραφεί στο αλκοόλ και (1/9) ένα στα εννέα είχαν σκόπιμα αυτοτραυματιστεί. Επιπλέον 6 % είχαν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν, ενώ δύο από αυτά που ρωτήθηκαν είχαν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν.

Σχεδόν το (1/3) ένα τρίτο των παιδιών περιγράφει ότι επλήγησαν από το διαζύγιο, ενώ (1/12) ένα στα δώδεκα θεωρούν ότι το διαζύγιο σήμαινε για αυτά ότι οι μητέρες και οι πατέρες τους «δεν τους αγαπούν» και ότι «τους είχαν απογοητεύσει».

Σχεδόν το 40 % είπαν ότι έκρυψαν τα συναισθήματά τους από τους γονείς τους, επειδή δεν ήθελαν να τους αναστατώσουν.

Πολλά παιδιά αισθάνθηκαν να αντιστρέφονται οι ρόλοι μεταξύ παιδιών και γονέων και να είναι αναγκασμένα αυτά να προσέχουν τις μητέρες και τους πατέρες τους, μετά τον χωρισμό ή το διαζύγιο. 

Το 35 % των παιδιών ισχυρίστηκαν ότι ο ένας γονέας είχε προσπαθήσει να τα στρέψει εναντίον του άλλου γονέα. 

Σε αντίθεση με τους γονείς που μόνο το 8 % παραδέχθηκαν ότι προσπάθησαν να στρέψουν τα παιδιά τους κατά του άλλου γονέα.

Μόλις το 10 % των γονέων, δήλωσαν ότι τα παιδιά τους, τους είχαν δει να τσακώνονται - παρόλο που το 31 % των παιδιών είπαν ότι είχαν γίνει μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. 

Ένας στους δέκα (1/10) γονείς γνώριζαν ότι τα παιδιά τους κρύβουν τα αληθινά συναισθήματά τους σχετικά με το διαζύγιο, αλλά λιγότερο από το 1 % των γονιών γνώριζαν, ότι τα παιδιά τους πίνουν, αυτοτραυματίζονται ή ότι παίρνουν ναρκωτικά, για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, μόλις 5 % των γονιών υποψιάστηκαν ότι τα παιδιά τους νιώθουν υπεύθυνα για τον διαζύγιο - παρά που το 13 % των παιδιών παραδέχθηκαν ότι αισθάνθηκαν ότι αυτά ευθύνονται. 

Παρόλα τα παραπάνω στοιχεία (1/10) ένας στους δέκα γονείς, θεωρούν ότι τα παιδιά τους ήταν πραγματικά «ανακουφισμένα» που είχαν χάσει τον έναν γονιό τους από το διαζύγιο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μεταδώσουν την είδηση ​​για το διαζύγιο, ήταν για τις μητέρες να το πουν στα παιδιά τους πρόσωπο με πρόσωπο.

Αλλά το 13 % των παιδιών λένε ότι είχαν μάθει την αποκάλυψη του χωρισμού κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας και το 1 % το είχε μάθει μέσω ενός κειμένου.

Μόλις οι γονείς είχαν αποφασίσει να χωρίσουν, (2/5) δύο στους πέντε των ερωτηθέντων δήλωσαν πως έφυγαν από το σπίτι την ίδια ημέρα, ενώ το 18 % έφυγε από το σπίτι της οικογένειας μέσα σε μια εβδομάδα. Σε πολλές περιπτώσεις, ποτέ δεν επέστρεψαν. 

Σχεδόν το (1/4) ένα τέταρτο των παιδιών είπαν ότι δεν είχαν δει ξανά τον πατέρα τους μετά από τον χωρισμό.

Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση ήθελαν καλύτερη υποστήριξη κατά τη διάρκεια του χωρισμού, όπως, η παροχή συμβουλών και την ευκαιρία να μιλήσουν με κάποιον έξω από την οικογένεια. 


Σημείωση ΜΠΑΜΠΑ ΕΛΑ: 



Επειδή η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από ιστοσελίδα που αφορά μαμάδες (το λέει άλλωστε κι ο τίτλος "Netmums"), είναι φυσικό το πλήθος των ψήφων να προήλθε μόνο από Χωρισμένες Μαμάδες και τα παιδιά των διαζυγίων που συμβιώνουν μαζί με αυτές, οπότε όπου στο παραπάνω κείμενο υπάρχει η λέξη "γονείς" μπορείτε να την αντικαταστήσετε με την λέξη "Χωρισμένες μητέρες" και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας!  

0 σχόλια:

Τα σχόλια στο blog υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μαζί μας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.